top of page

ΜΕΝΟΥ

Ίδρυση

του Συλλόγου

Οκτώβριος 1999  

Ο Γιώργος Ανωμερίτης, ο Γιάννης Καψής και ο Μανώλης Ψαρρός δεν μπορούσαν να μείνουν αμέτοχοι μπροστά στην άγρια καταστροφή των καϊκιών, των παραδοσιακών ελληνικών ξύλινων ψαρόβαρκες.

Αποτελούν την ομάδα φίλων με την ελπίδα και τη φιλοδοξία να σώσουν, να διατηρήσουν και να προωθήσουν αυτά τα  απειλούμενα πλοία,  τα ναυπηγεία που τα κατασκευάζουν και τα συναφή επαγγέλματα που τείνουν να εξαφανιστούν.

Είκοσι δύο ακόμη φίλοι τους εντάσσονται και ο Σύλλογος ιδρύεται νόμιμα.

22 Νοεμβρίου υπογράφεται το καταστατικό.

Έκτοτε ο Σύλλογος Παραδοσιακών Σκαφών Ελλάδος αγωνίζεται για τη διατήρηση της ναυτικής μας παράδοσης και προσεταιρίζεται συνεχώς νέα μέλη.

Σύλλογος Παραδοσιακών Σκαφών Ελλάδος

Είναι να διαφυλάξουμε τη ναυτική μας παράδοση σώζοντας, συντηρώντας και υποστηρίζοντας παραδοσιακά σκάφη και ναυπηγεία που σήμερα αντιμετωπίζουν εξαφάνιση.

Ο στόχος μας

Το παράλογο σπάσιμο των αλιευτικών σκαφών που προκύπτει από μια καταστροφική ερμηνεία της οδηγίας της ΕΕ που αποσκοπεί στην εξάλειψη της υπεραλίευσης.

Προσπαθούμε να επιστήσουμε την προσοχή του κοινού σε αυτό το ασυγχώρητο και μη αναστρέψιμο έγκλημα που μας στερεί τους εθνικούς μας θησαυρούς και διαγράφει 

ένα σημαντικότερο κομμάτι της ιστορίας μας.

Πολεμάμε ενάντια

Γνωρίστε το Διοικητικό Συμβούλιο

Πρόεδρος

Νίκος Καβαλλιέρος

Αντιναύαρχος (απόστρατος) 

Σπουδές Επιχειρήσεων, Νομικής και Ναυτικής Ακαδημίας.

Υπηρέτησε στο Λιμενικό Πειραιά, Λαυρίου, Ραφήνας, Ελευσίνας και στο προξενικό Λιμενικό Σώμα Οδησσού καθώς και στο Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας.

Από το 2002 που συνταξιοδοτήθηκε υπηρέτησε ως Επίτροπος σε Θεσμικά Θέματα Ακτοπλοΐας και Διευθύνων Σύμβουλος στο Σ.Ε.Ε.Ν, SEAJETS και σήμερα Διευθύνων Σύμβουλος και Γενικός Γραμματέας στην Ένωση Ιδιοκτητών Ταχύπλοων και Κρουαζιερόπλοιων.

Από το 2004 είναι πρόεδρος του Συλλόγου Παραδοσιακών Σκαφών.

Αντιπρόεδρος

Κώστας Νίκας

Yachting | Επιχειρήσεις

 

Ο Κωσταντίνος, είναι οικονομολόγος εργάζεται στα οικονομικά.

Τα τελευταία δέκα χρόνια φροντίζει με αγάπη την Παναγία της Τήνου, ένα από τα ελάχιστα “πέραμα” καϊκιά που εξακολουθούν να πλέουν στα ελληνικά νερά.

Η αγάπη του για τα κλασικά σκάφη και τα ναυτικά αθλήματα τον παρακίνησαν να συμμετάσχει ενεργά στον Ναυτικό Όμιλο Αμφιθέας και στον Σύλλογο Παραδοσιακών Σκαφών Ελλάδος.

Γενική Γραμματέας

Αννίκα Μπαρμπαρίγου

Yachting | Επιχειρήσεις

 

Καθηγητής ιστορίας και φιλοσοφίας της τέχνης στη σχολή του Μουσείου Καλών Τεχνών της Βοστώνης και στο Κολέγιο της Βοστώνης. Έμπορος έργων τέχνης στη Νέα Υόρκη, Νέα Υόρκη

Ασχολήθηκε με κλασικά και παραδοσιακά σκάφη όταν τοποθέτησε ξανά το Freedom, ένα κλασικό σκαρί του 1920 και την Αγία Σοφία, ένα τρεχαντήρι του 1967, τα οποία λειτουργεί και τα δύο μέχρι σήμερα. 

Ίδρυσε την εταιρεία yachting AB FELIX ltd που ειδικεύεται στη μεσιτεία, την κατασκευή και την ανακατασκευή ξύλινων σκαφών. Μέλος του Ναυτικού Ομίλου Ελλάδος και Γενικός Γραμματέας του Συνδέσμου Παραδοσιακών Σκαφών Ελλάδος.

Σταμάτης Κουτουμάνος

Ταμίας

Yachting \ Επιχειρήσεις

Επιχειρηματίας. Ναυτικός από μικρός, ο Σταμάτης είναι παθιασμένος με τη θάλασσα  και τις ξύλινες βάρκες. Κατέχει και περιποιείται δύο τρεχαντίρια, τα Anima και SeaTzen και το ιστορικό πέραμα Φανερωμένη (που έχει ιδιότητα μουσείου). Θεωρεί τα καΐκια ως σημαντικότερο κομμάτι της ελληνικής πολιτιστικής κληρονομιάς και γι' αυτό ασχολήθηκε ενεργά με τον Σύλλογο Παραδοσιακών Σκαφών Ελλάδος.

Μάνος Βερνίκος

Μέλος

Captain \ Yachting

Master A class, εμπειρογνώμονας διάσωσης. Εργάστηκε σε φορτηγά πλοία και ρυμουλκά ωκεανού σε όλο τον κόσμο, στη συνέχεια σε μεγάλα γιοτ και πρόσφατα σε παραδοσιακά γιοτ. Διευθυντής επιχειρήσεων διάσωσης και ρυμούλκησης; διευθυντής έργου στο Palmer Johnson, Savanna, Ga. συνεργάτης στην AB Felix ltd. Ιδρυτικό μέλος του Ελληνικού Συλλόγου Ναυταθλημάτων, μέλος του Ναυτικού Ομίλου Ελλάδος και δραστηριοποιείται στον Σύλλογο Παραδοσιακών Σκαφών από το 1999.

Τίνα Δρίτσα

Μέλος 

Yachting

 

Η Τίνα Δρίτσα έχει σπουδάσει πληροφορική και μάρκετινγκ. Μετά από μια μακρά και επιτυχημένη καριέρα σε διευθυντικές θέσεις, έχει πλέον μεταφέρει τα ενδιαφέροντά της στη φιλοξενία στη θάλασσα και στη στεριά, ναυλώνει γιοτ και να νοικιάζει σπίτια σε ξένους και Έλληνες ταξιδιώτες. Λατρεύει τα παραδοσιακά σκάφη και πιστεύει ακράδαντα στη διάσωσή τους και τη συντήρησή τους.

Νίκος Καρανικόλας

Μέλος

Επιχειρηματίας

 

Ο μηχανικός αυτοκινήτων, ιδιοκτήτης της εταιρείας κέντρου αυτοκινήτων Ford, ο Νίκος είναι μεγάλος λάτρης και συλλέκτης κλασικών πραγμάτων: από μικρές κάμερες μέχρι κλασικά αυτοκίνητα. Τα τελευταία 20 χρόνια έχει αφήσει τους αγώνες αυτοκινήτων για να δαμάσει τα κύματα της θάλασσας με το μικρό ιστιοπλοϊκό του «Navina». κατά συνέπεια δεν θα μπορούσε να λείπει από τον Σύλλογο Παραδοσιακών Σκαφών και από την προσπάθεια διατήρησης της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.

Μανώλης Ψαρρός

Επίτιμο Μέλος

Ξυλουργός

 

Ιδιοκτήτης του φημισμένου ναυπηγείου στο Πέραμα, που ίδρυσε η οικογένειά του, γνωστοί Σύμιοι ναυπηγοί.

bottom of page