top of page

ΜΕΝΟΥ

Πρωτοβουλίες μελών

Δημήτρης Σταυρακόπουλος

01

Από Ερμούπολη Σύρου. Παθιασμένος με την πολιτιστική κληρονομιά της γενέτειράς του.

Το 2021 ίδρυσε έναν μη κερδοσκοπικό οργανισμό, HERMOUPOLIS HERITAGE, που διοργανώνει εκδηλώσεις που βοηθούν τους συμμετέχοντες να βιώσουν πώς ήταν να ζεις στη Σύρο πριν από πολύ καιρό.

Ταξίδια με παραδοσιακά σκάφη και οχήματα αντίκες, μαζί με επισκέψεις σε παλιά εργοστάσια και άλλους χώρους που παραπέμπουν στην Ερμούπολη παλαιότερων εποχών, δίνουν την αίσθηση ότι ζεις σε ένα αξιοσημείωτο παρελθόν.

 

Για την πρωτοβουλία αυτή

ο κ. Σταυρακόπουλος τιμήθηκε με το Βραβείο Τουρισμού 2022.

Jacob Moe

02

Με καταγωγή από τη Νέα Υόρκη και τώρα κάτοικος Σύρου. Εκεί δημιούργησε το ARCHIPELAGO NETWORK, το οποίο είναι αφιερωμένο στη διατήρηση και τεκμηρίωση του σύγχρονου κυκλαδικού πολιτισμού. Ένα άλλο μέλος του Συλλόγου μας, ο Ανδρέας Σπύρου, συμβουλεύει και υποστηρίζει την ομάδα του Jacob. Το ARCHIPELAGO NETWORK ξεκίνησε με ιδρυτική επιχορήγηση του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος. Το αρχικό του έργο αφορούσε την τεκμηρίωση των παραδοσιακών σκαφών της Σύρου. Τα αποτελέσματα αυτής της έρευνας, σε συνεργασία με τη διάσημη αρχιτέκτονα Ίριδα Λυκουριώτη, παρουσιάστηκαν τον Ιανουάριο του 2023.

 

Το τρέχον έργο του Jacob Moe και της ομάδας του είναι η τεκμηρίωση των ναυτικών επαγγελμάτων και βιοτεχνιών του Κουφονησίου, της Αμοργού, της Σαντορίνης και της Πάρου.  

Ροδάνθη Σεντούκα

03

Η Ροδάνθη, μια πολύ γνωστή διεθνής σχεδιάστρια, μαζί με μια ομάδα 4 ατόμων και περισσότερους από 30 εθελοντές, ξεκίνησε το GALAXIDI ISLANDS REGATTA τον Σεπτέμβριο του 2021. Αυτή η ετήσια ρεγκάτα είναι μια δωρεάν εκδήλωση για ξύλινα σκάφη μήκους έως 7 μέτρων, που κινούνται με πανιά και κουπιά. Είναι ένα συναρπαστικό σαββατοκύριακο γεμάτο περιπέτειες, διασκέδαση και πολιτιστικές δραστηριότητες στην ιστορική ναυτική πόλη του Γαλαξιδίου.

Η Ροδάνθη ( Ronda ) συνεργάστηκε με το ΟΥΖΟ ΠΛΩΜΑΡΙΟΥ και το RED Design Consultants να δημιουργήσουμε τη νέα αφορολόγητη συσκευασία με ζωγραφιές παραδοσιακών σκαφών, στηρίζοντας την αποστολή μας #savekaikia. Τους ευχαριστούμε και τους δύο για μια πρωτοβουλία που προωθεί τον σκοπό μας και κάνει τα ξύλινα σκάφη μας άξιους πρεσβευτές της Ελλάδας!

Χάρης Τζάλας

04

Τα τελευταία δύο χρόνια ο κ. Τζάλας έχει γράψει ένα εκτενές άρθρο για το επιστημονικό περιοδικό Archeonautica που περιγράφει λεπτομερώς τα έργα του στην πειραματική ναυτική αρχαιολογία με ιδιαίτερη αναφορά στις σημερινές παραδοσιακές πρακτικές ναυπήγησης σκαφών στη Σύμη και στο Πέραμα. Τον Δεκέμβριο του 2022, ο κ. Τζάλας αναφέρθηκε στο μεγαλύτερο έργο του - την κατασκευή της αθηναϊκής τριήρους ΟΛΥΜΠΙΑΣ - σε φόρουμ στο Ευγενίδειο Ίδρυμα. Από τα πιο γνωστά έργα του κ. Τζάλα ήταν ΚΥΡΗΝΙΑ II, ακριβές αντίγραφο εμπορικού πλοίου του 4ου αιώνα π.Χ., μήκους 16 μέτρων, βασισμένο στα απομεινάρια της αρχικής γάστρας και χτισμένο στην αυλή του Ψαρρού στο Πέραμα με αρχαίες τεχνικές.

 

Μετά τις εκτεταμένες θαλάσσιες δοκιμές του KYRENIA II, ο κ. Τζάλας ενδιαφέρθηκε για την πολύ πρώιμη μεταφορά του οψιανού και, για να δοκιμάσει τις θεωρίες του, κατασκεύασε ένα καπέλο κερκυραϊκής παπύρελας (από καλάμια παπύρου) μήκους 6 μέτρων που κωπηλατήθηκε στις Κυκλάδες.

Εκπροσωπώντας το Υπουργείο Πολιτισμού της Ελλάδας, ο κ. Τζάλας επέβλεψε στη συνέχεια την κατασκευή της τριήρους ΟΛΥΜΠΙΑΣ μήκους 37 μέτρων, που κατασκευάστηκε από το Πολεμικό Ναυτικό στο Κερατσίνι, με βάση τις μελέτες του θαλάσσιου αρχαιολόγου John Morrison και του ναυπηγού John Coates. 

Ο Χάρης Τζάλας είναι Επίτιμο Μέλος του Συνδέσμου Παραδοσιακών Σκαφών. διακεκριμένοςιστορικός της ναυτιλίας; συγγραφέας και αρχαιολόγος

Εκδόσεις

DES EPAVES SE RACONTENT - STEFANO BENAZZO

DES EPAVES SE RACONTENT

Stefano Benazzo

Ο Stefano δημοσίευσε ένα υπέροχο νέο βιβλίο στο Παρίσι - Des Épaves Racontent (Εκδόσεις Ancre de Marine) - με φωτογραφίες και ιστορίες ναυαγίων.

ΑΔΡΙΑΣ

-Ήταν όλοι τους Ήρωες-

Μαργαρίτα Πουρνάρα

Το  Το βιβλίο ΑΝΔΡΙΑΣ -Ήταν όλοι τους Ήρωες- είναι η ιστορία του πιο γενναίου πλοίου του ελληνικού στόλου στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο...

ΕΛΛΑΔΑ ΜΕΤΑ

Ο ΠΟΛΕΜΟΣ

Robert A. McCabe

Ο βραβευμένος φωτογράφος και διάσημος φιλέλληνας, κ. McCabe έχει δημιουργήσει πολλά βιβλία που δείχνουν ανθρώπους, μέρη και παραδοσιακά ξύλινα καΐκια που έχουν αλλάξει αγνώριστα σήμερα - ή έχουν εξαφανιστεί εντελώς....

ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΝΑΥΤΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ

Παρά τις περιόδους κατάρριψης κατά τη διάρκεια του Covid-19, το Ελληνικό Ναυτικό Μουσείο συνέχισε τις δραστηριότητές του μέσω εκδόσεων και εκθέσεων.

Μουσεία

ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΛΙΕΙΑΣ

ΠΕΡΑΜΑΤΟΣ

Ο Δήμαρχος Περάματος Γιάννης Λαγουδάκης, σε συνεργασία με το SHARING PERAMA, ανακαίνισε και εμπλούτισε το μουσείο, το οποίο είναι αφιερωμένο στην αλιεία και την παραδοσιακή ναυπήγηση σκαφών. Το μουσείο περιλαμβάνει μόνιμη έκθεση εργαλείων ψαρέματος και σκαφών και μοντέλων σκαφών, καθώς και αμφιθέατρο και ευρύχωρο χώρο για κοινοτικές εκδηλώσεις.

ΝΑΥΤΙΚΟ

ΜΟΥΣΕΙΟ ΤΗΣ ΟΙΑΣ

Το Ναυτικό Μουσείο Οίας, που ιδρύθηκε το 1952 από τον καπετάν Α. Δακορώνια,   αναστηλώθηκε για πρώτη φορά από την οικογένεια Λουκά Νομικού της Οίας. Τα τελευταία χρόνια η πρόεδρος του μουσείου, Νικολέττα Νομικού, ανακαίνισε πλήρως το κτίριο και αναδιοργάνωσε τις συλλογές, με χρηματοδότηση της M/M Maritime.

ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΝΑΥΤΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ

Παρά τις περιόδους διακοπής λειτουργίας κατά τη διάρκεια του Covid-19, το Ελληνικό Ναυτικό Μουσείο συνέχισε τις δραστηριότητές του μέσω εκδόσεων και εκθέσεων.

bottom of page